חיידקים מסוג לגיונלה נמצאים באופן טבעי ונפוצים במים עיליים – בנהרות, אגמים, ונחלים. החיידקים מגיעים לבניינים באמצעות מי השתייה.
החיידק חודר בריכוזים נמוכים למערכות אספקת מים, מתבסס ומתרבה בתנאים מתאימים ועלול להגיע עד לרמת מנה מדבקת.

המחלה
מחלת הלגיונרים נגרמת כתוצאה מנשימת חלקיקי טיפות מים ממקור מזוהם בחיידקי לגיונלה, או משאיפת של מי שתייה למערכת הנשימה.
כיום ידועים 48 זנים של לגיונלה מתוכם 22 יכולים לגרום לתחלואה.

חיידק הלגיונלה גורם ל- 2 מחלות:

"קדחת הפונטיאק " Pontiac Fever
מחלה קלה יחסית דמויית שפעת (90 – 95% מהנדבקים). המחלה מתבטאת בסימני התקררות , כאבים בחזה , ואי סדרים בתפקודי כבד, מערכת העיכול והעצבים. אנשים מחלימים תוך 2 – 5 ימים ללא טיפול. המקרים מופיעים כל השנה אך נפוצים יותר בקיץ ובסתיו .
 
"מחלת הלגיונרים"
מחלה קטלנית ואף עלולה לגרום במקרים קיצוניים למוות. 95% מהנחשפים לחיידק נדבקים בה. המחלה מתבטאת בדלקת ריאות חריפה ולמוות של כ- 1% מהנפגעים במקרים הקלים וכ-15% במקרים הקשים. המחלה זוהתה לראשונה בשנת 1976 בארה"ב בעקבות התפרצות מחלת חום קשה בקרב באי כנס של חיילי לגיון אמריקאיים שנערך בבית מלון בליו – סטרפורת בפנסילבניה (פילדלפיה). מכאן שמה.
המחלה פוגעת באוכלוסיה עם מערכת חיסונית חלשה: תינוקות, מבוגרים, מעשנים, חולי סוכרת, הסובלים ממחלות ריאה, חולי סרטן ומדוכאי חיסון.
תקופת הדגירה 2 – 10 ימים.

מקומות המצאות והתרבות של החיידק:

  • מיכלי מים קרים.
  • מים חמים בטווח 25 – 45 C
  • צינורות ואביזרים בהם זרימת מים איטית.
  • ביופילם ולכלוך בצנרת ומיכלי מים.
  • מסנני רשת , דסקיות , גומיות וסיבי איטום במערכות אינסטלציה.
  • מחממי מים ואוגרי מים חמים.
  • משקעים ואבנית בצינורות , מקלחות , וברזים.
  • מקומות עם מים עומדים.
  • חלקי מערכות שאינם בשימוש רציף ויש בהם מים .
  • בריכות שחייה מקורות , בריכות מי נופש , אמבטיות ספא וג'קוזי.
  • בתי מרחץ תורכי וסאונות.
  • מכשירי אדים ביתיים.
  • מגדלי קירור ומזרקות.

הגורמים המשפיעים על גידול ופיזור הלגיונלה:

  • חיטוי – ריכוזי הכלור המקובלים במערכות מי שתייה אינם מספיקים להשמדת חיידקי הלגיונלה .
  • טמפרטורה – אמנם ניתן למצוא חיידקי הלגיונלה במים קרים אך הטמפרטורה האופטימלית לריבוי הלגיונלה היא בין 25 לבין 42 מעלות צלסיוס.
  • pH אופטימלי – 7.5 – 7.7 אך מתרבה גם בטווח 5.0 – 9.2.
  • החיידק שורד גם בתנאי יובש וטמפרטורות נמוכות 0 – 63 מעלות צלסיוס ומתרבה באופן מואץ יותר במערכות מים עומדים ובחלקי מערכת שאינם בשימוש רצוף.

זכור!!!
דיגום + טיפול = מניעה
חברתנו בחרה לעבוד  עם מעבדת המיקרוביולוגיה של המזון. מעבדה העובדת בשיטות מתקדמות ובציוד חדיש.